Tuesday, February 11, 2014

Syed Aqeel Hakimi bin Syed Mohamad Khalil Khusairi

hi. ni hao ma?

quite awhile gak kan tak bersiaran. bersawang hah! fuh! fuh! fuh! (sambil tiup tiup sawang)

macam ne nak start mukadimah nih? =p

recently banyak sangat benda penting significantly had happened to me. things happened and the changes cant be change again.the changes is permanently..to me to see and to hold or ..no longer can hold :(

so kalau follow accordingly.. lets start with the good news first. haha!!

on november the thirteen two O thirteen #131113# saya berjaya memberanakkan another dolce of mine. my sweet sweet little boy named Syed Aqeel Hakimi. im dreaming of naming him as Hakimi since i am 19 yo. lame mak ngidam nama hakimi.hahha!! tapi unfortunately, agak susah nak panggil hakimi as my cousin already named her son Hakimi too. her son lahir dulu. so nanti kalau ade family gathering susah plak kan. so saya panggil dia adik. tapi kalo orang tanya.."sape name ni?" saya jawab "Aqeel". but im calling him adik or sometimes Hakimi :). his babysitter also called him Hakimi.

ok enuf with the name. jom meh baca kronologi kelahiran. as usual la kan =p

EDD was on Nov 7th,
masa ni memang dah ade kat kajang dah. saya dah start cuti maternity since Nov 1st lagik. memang rules INTEL untuk start maternity leave 2 weeks prior to EDD. ini pun dah tipu apply seinggu lewat. so on 7th tu, saya and husband pegila jumpe Prof Jamil from KPMC Kajang. dia check check pastu dia bagi 10 hari lagi. kalo tak beranak beranak jugak within 10 days then baru induce. then before balik dia set another appoinment lagi 5 hari which is on Nov 12th.

on Nov 12th, 
saya datang KPMC dengan along as Syed dah balik kulim dah. bila Prof Jamil check check kandungan guna ultrasound, muka dia nampak tk puas hati. then dia cakap nak seluk. lepas seluk dia kate.. " lepas ni naik atas.buat CTG nak check heart beat baby". Prof Jamil kata, air ketuban macam nampak dah berkurangan tapi langsung takde bukaan. so sebab tu kena check condition baby.

lepas buat CTG, Prof Jamil tengok carta CTG and kata " sok admit la ya. kita induce. heart beat baby ade drop dah ni.kalo tak drop takyah induce pun tkpe". so nye lepas tu balik rumah. call syed soh balik kajang semula. 

13 november 2013,
8am.kua umah. singgah makan nasi kerabu dulu. hmm mmg marveles :P

9am. sampai hospital.uruskan pendaftaran checked in dan masuk bilik

10am ++. nurse masukkan pil induce kat bawah kat tut tut. sebelum nurse kuar..dia kate..lagi sejam saye masuk check bukaan.

12pm. nurse masuk check bukaan dalam 3-4cm. terasa contractionnye. sakit lite lite. terasa sakitnye tapi idaknye la sakit sangat. 

1pm ++. nurse suruh turun labour room. sebab katenye..dah bukak 4cm.

2pm. nurse masukkan pulak induce guna drip kat tangan. makna kate.. 2 kali induce ni. ye la.. private la katekan ken.. mesti nk force je sume. tapi aku ok je. memang nak beranak cepat cepat pun. hahaha.

labour pain was so~so at first. tapi lepas mak bidan pecahkan air ketuban, contraction makin kuat. kaki makin kebas kebas.contraction kali ni sangat sangat berbeza dengan masa lahirkan aleesya. masa aleesya..every contraction aku rasa sakit tu kat bahagian bawah kite tu. tapi masa adik nye ni, sakit contraction tu rasa di ari ari. sangat painful. serius sangat sakit. dan sakit contractionnye lebih sakit sedikit berbanding masa lahirkan aleesya. masa pregnant aritu, ade plan nak amik epidural. tapi on that day..rasa macam rugi je amik epidural sebab aku beranak induce. sure bukaan cepat. rugi setakat sejam dua dh beranak kan. hehehe.so nye.. tahan je la sakit dengan 2 kali dose induce kan.

tapi dalam kata takmo amik epidural tu.. ade gak la rase nyesal tk amik epi bila bukaan dah makin hampir ke 10cm kan. punya sakit sampai takde hati nak pegang tangan syed pun kali ni. sebelah tangan dok tekan ari ari ;p sebelah tangan dok pegang dahi@kepala. ibarat macam memegang diri sendri supaya bertabah menahan dugaan. ecewah!! haha.tapi still, mulut diam jek. senyap je.mata pun tutup je. tak larat nak bukak mata sebab sakit sangat.dalam hati dok bace macam macam ayat. dok selawat.

sampaila rasa nak berak, mata masih tutup. bukak kejap kejap je. tapi telinga memang dengar nurse masuk bilik.doktor masuk bilik. pastu nurse soh naikkan kaki atas besi.soh pegang besi dan naikkan badan.dan kemudian..start la acara meneran. riuh rendah dengar nurse soh push.takde dengar suara Prog Jamil.dia senyap je. and sepanjang acara push..memang aku tutup mata je.aku pun tktau nape. maybe tu cara aku control myself. takut kalo aku lost the control..mau aku menjerit tak ingat donia nanti. hahahha

sekali push.2 kali push.3 kali push. setiap kali push rasa meneran sampai abes nyawa.sampai abes nafas. tapi tak jugak keluar keluar. dalam hati dok kate..awatla susah nak kuarkan kepala adik ni. dulu masa kakaknye, 2 3 kali push dah keluar dengan senangnye. tak rase keazaban push.rase azab contraction. tapi kali ni.. azab contraction dan azab pengepush. taktau selang mase push keberapa, terasa Prof Jamil sayat bawah tu.ade rase nyilu nyilu perit sikit. tapi as everyone know..azab nak kuarkan kepala baby tu lagi terasa dari aktiviti mensayat kulit kat bawah tu.adegan push push berlaku lebih kurang 7 8 kali rasanye dengan setiap kali push sure sampai abes gila nafas. then selepas sejam setengah lebih tahan sakit contraction 3.40pm 131113 lahirla aqeel hakimi dengan mata ku yang masih tertutup. maintain mata. tutup je sepanjang aktiviti push.hahahha. 


bukak mata kejap jenguk baby.pastu sambung tutup mata lepas nurse bawak baby kuar nak bersihkan. ni tutup mata je tau.bukan tido pun.lalok pun idak. sebab takde sedut ubat lalok pun. cuma rasa dengan tutup mata everything lagi calm. kaki tak gigil gigil. dulu masa aleesya..terasa kaki gigil gigil mase lepas beranak. cuma kaki memang rase lenguh la. mase Prof Jamil jahit bawah..rasela nyilu nyilu. perit2 sikit. 

lepas everything setle.luka dah jahit.nurse dah check dan kosongkan sisa sisa uri semua.dah dipakaikan pampers..barula aku lega nak bukak mata. bapak dia pun bawak masuk baby. owh..im crying ok time syed azankan aqeel. kuarkan pun awak ye nak. cukup punya susah nak push. hahaha. aqeel dah bersih sikit. lom bersih sempurna sebab lom mandi. sebab masih ade lagi sisa sisa darah kat badan and muka dia. pastu aku kate kat syed. susah nye nak kuarkan dia tadi.penat push.sekali syed jawab " berat dia 3.5kg". hah? bia betol? patut pun susah nak kuarkan kepala dia. hahahha.tapi syukur..susah susah pun keluar dengan selamat gak. tu dah cukup kan? :)


so aku terus breastfeed aqeel. hmm..2nd time kan..so agak tak kekok. tidakla pro sebab dah lame tak susukan budak kan. tapi bagus.. aqeel senang and mudah suck the nipple. cepat dia nangkap cara nk minum. and we were there.on the labour room about half and hour sebab itu budak kecik takmo lepas niple mama dia.hahaha.!!

KPMC bukan hospital rakan susu ibu.. tapi KPMC takde halangan dengan fully breastfeeding. sebab nurse pun tahu aqeel takmo lepas niple mama dia mase kat labour room. aku kata aku nak fully breastfeed dan mintak dia letak baby dalam bilik aku sebab aku nak bf. so nye sepanjang malam n siang esoknye, aqeel dok ade dalam bilik aku kecuali dia mandi. kami checked out lambt sikit esok tu sebab aqeel tak kencing kencing dari semalam nye. berak banyak kali dh.tapi dia tak kencing. doctor tak kasi balik selagi tak kencing and kate tnggu sampai kul 3ptg yakni 24 hours dia lahir baru dia akan check awat tk kencing2. arnd 2pm ++, baru aqeel kencing and semua orang happy sebab boleh balik dah. :)

summary dia.. semua nye berbeza antara aleesya dan aqeel. dari masa mengandung sampaikan beranak. i bet, kalo aku beranak kali ke 3, sure lain jugak nanti. tapi yang pasti yang paling aku takkan lupe adelah saat aku nak mengepush. dulu masa aleesya sebab cepat and mudah je nk keluarkan. tapi sebab kali ni agak susah.. so aku tahu dan paham kenape allah bagi syahid kepada ibu yang meninggal ketika melahirkan.subhanallah. sila la beranak kat hospital yang cukup dengan semua peralatan dan orang terlatih ye. eceh.tetibe terbuat ayat anti homebirth plak!!

ok.malas nk type lagi.penat.

ok aqeel hakimi. be a good boy. a great man. anak yang soleh. hamba allah yang beriman. mama, abah and kaklong sya love u so much :)






3 comments:

sharEna said...

cute sangat Hakimi ittu ^^
tahniah yer for ur 2nd pecious =)

Pn Liyana said...

alahai..comelnya hero...congrat ida...patut lah susah nak keluar..berat betol..hehe...pape pon aku doakan ko selalu ya....dah sepasang...

john said...

nice blog