Thursday, December 24, 2009

isu penting mak mak salah faham takmo kasi anak bujang dia kawen dengan anak dara n9.


its sumthing yang aku cedok dari blog friendster aku dulu
-------------------------------------------------


assalamualaikum.. ni hao!!hello people!!!!

ai korang..aku online lagi rini. tak sedar2 diri dah musim final ni. bukan nak buke buku.. buke intenet je kejenyer..

neway tiz time aku nulih blog ni..nak bg korang 1 knowledge rini…hihihihi.. bile orang tanyer aku asal ner..then aku kater org n9 sumer dok bising pasal adat perpatih.kan? so meh aku nak citer kat korang pasal adat perpatih. actually aku amik statement ni dr mak sedare aku nyer blog.hahahahah!!!!


"topik perdebatan hangat selalu mengenai Adat Perpatih selalunyer pasal harta pusaka yg lebih pd ppuan.inilah satu-satunyer isu dlm Adat Perpatih yg selalu disalah fahamkan. sebenarnye, pemberian pesaka yg dimaksudkan dlm adat ini ialah pemberian tanah adat. tanah adat ini adalah tanah yg turun temurun drpd nenek moyang sesuatu keluarga. sbbnyer tanah adat ini diberikan kpd ppuan ialah semata-mata utk menjage kehormatan dan maruah kaum wanita Adat Perpatih. Maksudnyer, seorang wanita adat perpatih walau betapa miskin dan papa pun, dia tdk akan merempat atau menjual maruahnye utk idup. jika dia pulang ke kampungnye dia sudah ade tanah kg utk dikerjakan sebagai penyambung rezeki. manakala anak lelaki pulak dianggap lebih teguh n leh berusaha utk survive. akan harta atau tanah yg diperolehi sbg harta sepencarian maka pembahagiannye adalah menurut hukum faraid(tidak ada kene mengena dgn tanah adat yg hanya untuk ppuan sahaja)


hah..ade faham skang? so anda2 diluar sane..jgn takut nak ngorat anak dara n9 yer? hahahahah. sekian untuk hari ini..
askum..zaijian..

i dapat sekrim layer layer i..

hahahahhaahha. i love you SYED MOHAMAD KHALIL KHUSAIRI.

malam tadi dapat sekrim layer layer.pueh ati sesangat. pi try g juru autocity. sekali ade swensen kat situ.awat sebelum ni aku tak tahu dan perasan erk?

tapi masa nampak perkataan swensen tu..hati amat berbunga bunga. dah dapat makan..lagi berbunga bunga.





delicious marvelous!!!!~~




Wednesday, December 23, 2009

nak sekrim layer layer~

malam tadi aku teingin nak makan sekrim layer layer macam ni. aku bagtau la kat syed...tapi kat seberang jaya..aku takde idea mane nak dapat sekrim ni. aku tahu kat swensen penang adelah. kat haegen dazs aku tak sure. tp mase ni dah kul 9.45 malam dah. kalo try g heagen dazs AUTOCITY pun ntah ntah dah tutup. rugi masa lak. tapi betul2 teringin nih. teringat ringat ying ching makan time kitrg wat makan2 kat swensen dolu dolu.




sebab tak dapat sekrim layer layer...syed singgah caltex..pastu aku nampak sekrim ni. jadi la..untuk wat ganti.sedap gak. boleh la..




tapi nanti..nak sekrim layer layer jugak!!!!

Tuesday, December 22, 2009

kene inject lagi

arini tadi g wat monthly check up.sudah 7 bulan. sampai sampai kat kinik kul 8.30am.orang nunggu komfem konfem la dah ramai. inteior kinik tu dah berubah.baru sebulan tak jejeak kaki..sempat lak dorang ubah interior kinik tu.hehehhe.lepas amik number, letak buku merah..aku terus g cari seat.aku tahu sure lambat gila lagi la nurse tu akan panggil aku untuk check aku. so mari kuarkan buku bertajuk 'time traveler's wife'. ye..masih lom abes lagi.tebal gila buku tu.dah la jarang jarang baca..lagi la lambat abes kan. sila lah anda anda jangan lupa membawa buku, newspaper atau PSP ketika wat check up.especially kinik kerajaan la. sure lama nak mampos la.so..bila ade buku ke psp ke..so tak la terasa lama sangat menanti.

ok.tetiba teringah aku tak timbang berat lagi. so timbang timbang..dapat la angka 63.6kg. hahahha..suka suka!!~

kenapa suka?

sebab just naik 2.6kg je dari bulan lepas.aku suka sebab berat tak naik sampai 3kg.riso gak aku kalo berat naik banyak2 sangat.kang tak pasal2 penyakit lak datang kan? adekah berat ini tak naik sampai 3 kg sebab pagi tadi aku just bekfast 2 keping roti? atau mungkin sebab aku diet nasi untuk 3 hari? hehehhe.aku diet nasik time malam je. time lunch aku bedal nasik banyak je. malam2 makan roti, makan epal, makan kurma dan makan je la ape2 yang aku nak makan yang ada kat dalam umah aku tu..aku kenyang je..so i suppose aku tak kaco kesihatan anakanda.aku makan benda berkhasiat ape. roti dan buah. bagus kan? :)

ok.arini kene inject lagi sekali.aku rasa bulan lepas nurse kata ade 2 injection je.aku harap memang 2 injction je la. ni lenguh dan sakit tangan aku. apsal sakit erk injection nih? ubat tu nagh jalan erk? tapi memang sakit. nak tido nak ngiring ke kiri pun sakit. nak angkat tangan tinggi2 pun sakit. takpe2..demi anakanda. kan? :)

ok.aku kat rumah ni.malasnak masuk office.so work from home je. best kan? aku memang suka la keje intel. hehehhe.

Monday, December 21, 2009

soping barang anakanda

salam maalhijrah.even dah berlalu beberapa hari tapi masih je ok kalo masih nak wish begitu.kan?
___________________________________________

kami warga INTEL dapat payment on 20th every month. disebabkan 20hb itu jatuhnya hari ahad maka secara otomatiknya, payment akan menjadi awal iaitu pada hari jumaat. tetapi disebabkan jumaat adalah public holiday.bank adalah tutp maka payment telah berganjak lagi sehari kebelakang iaitu pada hari kamis bersamaan 17hb. aku budget, ramai gak orang lain lagi yang dapat gaji on 17th tu.kan?


makanya, jumaat itu telah mula bersoping barang barang anakanda seperti yang dimaklumi iaitu semua hasil bonus tahun ini adalah untuk budak cinonet dalam perut ini.


opps..lupa.sudah setat rabu malam lagi.seperti entry sebelum ini.ade baca kan?


sambung cerita hari jumaat.


jumaat tu kuar rumah around 4pm.terus pegi bm(bukit mertajam).nak cari kedai kedai baby yag bukan dalam soping mall. kot la ade baju baby rege lagi murah kan. tapi sebab dah lapa then alas perut di KFC. dekat dengan KFC ade anakku. lalu lepas makan ke kedai anakku. lalu telah membeli 'Newborn starter Set' disitu. harga biasa adalah RM139.90. kat kedai baby biasa pun gitu, mall pun gitu..dalam internet pun gitu. tapi because of Y.E.S..set tu ade diskaun dan kami beli dengan rege RM99.90. sudah save RM40 disitu.










lepas gi ANAKKU, g pulak BILLION kat bandar sunway. so kat sana telah membeli baju new born sebanyak 7 pasang. baju 3-6 month 2 pasang saja. kemudian telah ke MCD untuk makan makan bersama sama abg zam serta wea dan bakal mem besar nya. kemudian aku menuju plak ke JURU AUTOCITY. kat situ ade nite market.ade banyak kedai kedai. aku just target 1 kedai baju baby ni je. rompers rompers dalam tu amat cantik cantik.amat banyak.dan amat saya suka. tapi harga nya..tidakla begitu nan murah sangat. so kat sane bantai amik 2 rompers newboorn. 4 romper 3-6 month. ish..ish..ish..ekceli..banyak dah duit abes kat budak cinonet dalam perut ni. nasib anak aku.hahahha.aku memang ekceli takleh stop nak beli baju dia. syed yang setiap kali kene sound aku "dah dah la tu" baru aku pandai nak stop. kalo idak tu..abes sume aku nak belek..nak beli.

sebelum tu..kat opis aku ni selalu la google dalam tenet. tenet kate..kat gurney plaza ade beberapa baby shop yang wat sales gak. so esoknya..ari sabtu tu..aku gerak gi gurney plaza lak. lalu telah pergi ke MOTHERCARE dan membeli electric breast pump dengan rege rm556 sebab ade less 20% kat situ. rege asal adalah rm695. seronok ya amat sebab breast pump ni la menatang yang paling mahal dalam list membeli belah barang anakanda. dapat rm556..memang syok la.





so skang tinggal nak beli barang barang toiletris dia je. barang barang lepas dia mandi. lampin2.pampers2.benda kecik kecik je la. banda besar tinggal baby cot dengan stroller. carrier not sure nak beli ke idak. kalo pegang kat tangan je boleh? hehehhe. maybe tunggu anakanda ini lahir baru decide. kot2 la senang je pegang kat tangan je. hahahhaha.

ok2.malas type dah. bye

hari ini sudah 7 bulan

menurut widget babyastrology di sebelah ini, kiraan hari telah masuk bulan ke 7 pregnancyku. selamat ber tujuh bulan anakanda. tinggal lagi 2 bulan ++ je lagi anakanda mahu lihat dunia. mama tunggu kamu.abah juga.

Thursday, December 17, 2009

kisah dolu dolu

ok.dibawah adalah entry mase aku berblog dalam frenster.saje je nak copy paste dalam blog ni.nanti2 kalo aku rindu..aku leh baca balik entry ni.sebab aku suke tang ayat yang aku highlight kat bawah ni.
-----------------------------------------------------------------

ni hao ma?

herm..dh sebulan lebih aku tukar title dr tunang org ke isteri org. mase still kapel ngn syed dulu..time tu aku dok kat jb. so bile time cuti sem yg 3bulan kire mcm bulan kemeranaan la sbb 3 bulan tk dpt dating ngan syed. sampai bile dh tak tahan rindu tu..penah aku cakap kat syed..”syg, nk break la.nk cuti jadi gf syg.B tak larat la nk tanggung rindu”. mase tu sket nyer tabah syed pujuk baby dia yg ngade-ngade ni. dia kate “nnt kawin baru amik cuti utk kenduri n honeymoon la. dah abis kapel dah mase tu. clear annual leave. resign jd gf naik pangkat jadi wife”. heheheh..kelakar tak ayat dia?~ tp mmg berjaye la memujuk hati ku yg duka lara saat ittew~~so skang ni aku dh naik pangkat dh. gaji naik..bonus sentiase ade. everyday ade :p


idamurni cukup sayang kat syed khalil. so far dah sebulan lebih hidup bersama, syed baik bangat! selalu tlg kat dapur..rajin~ kalo dia tgk ida murni penat..nnt dia tlg urut. dia ske mengalah bile idamurni nk tgk AXN dimane kala dia nak tgk bola. hehehehhe!!pastu kalo dia kene kerja shift siang, dia g keje naik nissan sunny idamurni. manakala idamurni g keje naik wira S.E dia. baik tak dia? huhuhuhu. bab mkn lg best..idamurni ni tak berape nk ppandai masak la. masak simple2 tu retila.masak yg lua biase mcm salme n kak tasha ske masak tu..mmg idamurni surrender la. pendek kate..idamurni malas masak.hehehhe.tp since dh kawen ni kan..semangat nk masak tu amat berkobar2. mcm2 resepi nk try.nk bagi syed makan. sian plak kat dia kalo asik masak lauk yg same je kan?? dia very supportive. kalo idamurni dpt masak lauk baru.. nnt dpt adiah kiss dr dia. sonok..wa ckp lu! so pade sedari-sedari yg tak pandai masak sgt tu+mals masak tu..dont worry..sok-sok dh kawen nnt..mesti jd terajin masak+tereti masak.pastu dpt adiah kiss tp lom terer lg masak la. br sebulan kawen. tgu la lame sket..nnt makin terer la. hehehhehe~~

pendek kate.. saye sgt syg kat dia. sbb saye tahu dia syg kat saye gak. semoge kami berdua dipanjangkan jodoh sehingga akhir hayat kami.
amin~~

doakan kan kami yer~

pade rina..congrate.aku ske ko kawen lain. jahat tak aku~ pade abu..jage rina baik2.rugi sape yg tak appreciate org mcm rina.

pade kak chena & kak tasha serta salme..bile lg nk menyusul daku?

1st soping for anakanda

plan asal semalam patutnya nak tengok cerita JUMP. cerita mandarin.ala..yang director nya si stephen chow tu! alih2 bila soh farhan tengok kan kat wayang, ade movie kul 12.50 tengah malam jer.takde keje la kan..aku nak tunggu sampai waktu tu.dah la esoknya keje kan.
nasib baik la semlam mase mayang asar kat surau ade kak mahan sekali.dia bagitau kat PISA ade sales METROJAYA.sampai 70%.baru stat semalam and abes 29 disember. berbekal info itu serta sedikit kekecewaan tidak dpt nonton cerita JUMP maka bergerakla aku & syed ke PISA.
masuk masuk je, dah tahu dah mane nak tuju.BAJU BABY. tak berperasaan nak soping baju sendri.even baju SOMERSET BAY less sampai 80%. orang tak ramai sangat sebab malam tadi baru 1st day.so bergerakla dari satu brand ke brand yang lain. memang murah beb. baju baby yang brand katon katon disney tu yang selalu selai rm30-rm40 ke atas tu..sume jual rm5, rm10, rm10 dan keatas per piece. rambang mata sat aku kat situ.rupa rupa nya pilih baju untuk anakanda lagi rambang mata dari pilih baju sendri. hahahha.
aku ade 2 jam je sebelum PISA tu tutp.so sebenarnya tak puas lagi la bersoping semalam. dah la pulak..baju baju tu sume tak berlipat. dah berterabur sane sini.orang dah belek dan selongkar dari pagi lagi kan.ko datang waktu nak tutup dah. so take time la nak cari baju dan seluar sebab dia jual per piece. seluar kat hujung nun..baju kat belah sini. tapi syok..dengan syed syed sekali join menyelongkar timbunan baju2 tu. tapi banyak baju yang 0-6month, 3-6 month. yang newborn punya susah nak jumpe.jumpe baju..seluar takde..jumpe seluar..baju takde lak. macam mencari harta karun je aku semalam!
tapi beb..aku rase paling best..sebab ade jual BABY GUESS nye outfits. cantik, branded (hahahah) dan less sampai 50%-60%. tapi takde baju baby. sume baju budak umur setahun 2 tahun. naseb anak aku baru nak kua. kalo idak sure dah dapat selai. time sale sale gini la pun kalo teragak nak beli baju brand brand poyo hebat sket ni..rase termampu nak beli.kan?
overall..aku ske la.tapi mase sket sangat.aku tak puas nak membelek.nak menyelongkar lagi.kalo bagi aku 4 jam..aku rase cukup kot. heehhehe..
so kat kl kat ne lak yang ade wat sales barang baby ni erk? aku nak terjah cuti seminggu dari kismas sampai new year nnt. aku tak puas lagi soping. hahahaha.
tu je la.tapi sok kot.nak gi HARI HARI. stokin baby murah.cantik, bergaya dan menarik. paling penting...MURAH.hahahha.kalo dapat cari barang murah..pilih je yg murah.stokin je pun.baju baby yang untuk berbasah basahan pun..kalo ade kat HARI HARI tu..aku belasah dah. nasin takde je. hahahah.
ok.malas type dah.baibai

Tuesday, December 15, 2009

soklan tentang ape anda rase pasal suami anda...

saye rajin. tuan punye blog tu kate.. "nak tag pada sape yg rase die ade husband! kalo rajin sile buat please."

disebabkan saye telah dan mempunyai husband..maka saya nak wat...


1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana

kat bawah kolej mutiara kat depan anjung 2. en hubby sedang tunggu kak ida oren.mase ni lom kenal lagi. yang betul jumpe dan terus menggatal adelah sewaktu camping di gunung raya kat langkawi 6,7 tahun sudah.

2. Love at first sight?

me? suka at the first sight kot. gatal kan.sume nye aku nak suke! =p. masa nampak dia kat depan anjung 2 tu, terus otak berdialog "kalo la mamat tinggi ni jadi boipren aku". serius mmg aku nye otak dan hati berdialog begitu!! sekali..dapat kau! sukeh!!!~

3. Who is he when the first time u met him?

my super senior.dia part 7 aku part 4.


4. How long it takes for him to ask u out for a date?

not too long. not more than a month.kate gatal kan?? =p


5. First place dating di?

first place? hahahha. at summit bukit mertajam.


6. How he proposed?

we've been coupled for 5 years before get married. so of course la all the way to 16 august(the day we married) he always proposed me. everytime. pantang dating, pantang sms, pantang calling calling..asik citer pasal nak kawen jer. so no special proposal.

7. Special date with your hubby?

August 16th 2008


8. Changes that he asked you to do?

wear sumthing "menutup aurat macam baju long sleeves, baju besar tak ikut cutting badan, jangan selempang tudung". sebelum kawen dulu..aku kate nanti lepas kawen aku pakai la gitu. bile dah kawen...HARAMMMMMMMMM!!! ya allah, ampunila hambamu ini yang derhaka pada suaminya.amin.

9. What is about him that you love so much?

caring, loving, baik gila,rajin gila menolong dirumah(bila time dia rajinla), bertanggungjawab, boleh diharap, terima saye seadanya,willing to sacrifice everything anything for me. confirm takkan boleh jumpe orang macam en syed ini. i love you lah sayang!!!~

10. What is about him that u wish he would change?

herm..belajar untuk mngucapkan kate2 romantis padaku??? asik guna body language je..kekadg nak gak dengar wording wording best romantis jiwang mencairkan. hehehhe

11. You will lose your mind n crack your head when he?

aku soh dia bagi 1 ayat romantik, tapi dia tak reti pastu kami perang dingin. =p
lagi 1, bila aku dok membebel marahkan dia..dia leh relax je main komputer dia.senyap tak jawab ape2.seumpama aku bercakap dengan dinding.

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?

pampered me all the time.oh ye..everytime after making love of course. hahahah!!!

13. complete below sentences..

My love towards my hubby is as big as ..as wut erk? ish..as big as macam..wut ever happen pun..dia je la org yang akan aku cintai sampai aku mati..aku sanggup ni bersusah senang as long as my hubby with me. beside me.till death do us part.i love you la sayang.. muahxxmuahxx


dipersilakan..sape2 yang dah berlaki nak buat.

Monday, December 14, 2009

aritu dorang datang

lepas balik kampung mase raya haji aritu, aku angkut bibik bawak balik kulim sekali. 2 orang bibik (along & ain) hahahha adelah bibik yang amat rajin dan boleh diharap. bibik nama ain tu..malas sket la. asik nak tido je. tapi bibik name along..hahahah!!gila keji aku.. along la tukang masak selama seminggu dia lepak kulim. balik keje je..makanan dah siap. syoknye. ni yang raase nak bibik sebenar nih!!!

tapi naseb dorang tk bape nak baik la. seminggu dorang lepak umah, seminggu tu la aku nye keje ade berlambak.sampai ekne bawak keje balik umah. so malam malam tak leh nak bawak dorang g jalan jalan.

tapi rabu malam bersamaan beday husben aku, aku bawak la dorang makan kat seoul garden. syokla dorang dapat makan.lepas tu, bawak jalan jalan kat nite market kat juru tu. tapi kedai banyak tutup.wekend je sume kedai bukak.


ni kat seoul garden.



menyeleberate beday en husben


pastu jumaat malam, aku ngan syed bawak dorang tengok new moon.pastu supper di abang e' capati.roti arab kat situ superb.pastu esoknye, bawak dorang g pesta pulau pinang. aku pun lom gi, tu yang alang alang terus g sekali. aku beli perfume avon je.takde nye nak soping2. pesta macam biase je. macam tahun tahun sudah.takde beza.

hah! ari ahad nye aktiviti yang best. kitrg g alor setar.ni gara gara along tengok destinasi budget kat tv.menjadi tol marketing dorang nih!!

memula kitrg menuju ke rumah kediaman mahathir. free je masuk. sila la pergi. ade banyak gambar tun m.hensem muda muda orang tu ni dulu tau!








pastu kitrg g rumah merdeka. ni rumah perdana menteri 1st kita. TAR. kira, kalo dia datang alor setar ni..ni la tempat dia menyinggah.






ni aksi poyo antara ipar melaungkan MERDEKA! masuk sini pun free gak.

pastu kitrg g menara alor setar plak. rendah je rupe rupenye. ecewah!!!kalo korang dah penah naik menara kl or klcc, korang akan rase menara alor setar ni 'nothing'. kalo korang belum lagi naik 2 menara tu, korang naikla menara alor setar dulu.barulah korang akan macam"wow!amazing nya menara alor setar". kalo idak rase macam "la..tinggi nih je" lebih kurang gitu la. hahhaha.naik ni kene bayar rm6 dewasa. kalo student u bawak kad matrik dpt la rm4.


pastu next destination was muzium padi. kami tak sempat abes round tingkat atas. sebab sampai sane dah pukul 430 ptg. dia tutup kul 5 ptg. frust gak la. taktahu ape ade kat atas tu. next time maybe harus pegi lagi. sebab dekat ngan area muzium padi ni...ade pusat sains. so ade 2 tempat yang berdekatan yang boleh dilawati.















memang penat gila. tapi memnag happening gila ari ahad tu. lame dah rasenya tak wat aktiviti macam ni. maklumla..sume dah besar2, sorang kat sane, sorang kat situ, sorang kat sinun.yang sorang ni dah kawen. so susah nak cari mase tuh. tapi bila dapat together gether macam ni even tak cukup serta ade penambahan orang lain..
mmg ari yang mervelous. nanti kita naik klcc plak yer.pastu nak g pusat sains tengok da vinci nye pameran tuh plak yerk!!! huhuhuh
along & ain balik dah last week. takde tukang masak & bibik lagi. kene renew next time plak. hahahha =p

Friday, December 11, 2009

budak kecik ber cheerleading

enjoy family cheerleading

gurindam jiwa

selamat mendengar

Thursday, December 10, 2009

makin besar

ini puyut saye umur 25 minggu beberape hari. lupa lak bape hari nya. semakin membesar. nak tido malam makin tak selesa. nak tunduk tunduk makin senak. kalo perut kenyang sangat lepas makan, lalu akan menegang dan akan termengah mengah. tapi you..i ske..lagi besar puyut..lagi lama..lagi nampak makin seksi. aawww!!!poyos!!!!!!~~~~~~~~



Tuesday, December 8, 2009

dorang terer nyanyi dengan main gitar




aku cilok dari MsWeed nye blog.macam best lak.

Wednesday, December 2, 2009

shengri kuaile

hari ini hari jadi suami terchenta bucuk intan payung saya.

happy birthday sayang. i luv you so much lah!!!~

malam ni mahu pergi dinner.

Thursday, November 26, 2009

salam aidiladha

nak balik jelebu negeri sembilan dah sat lagi. tapi la ni masih di opisla. around 330 chow la.tak sabaq..tak sabaq. rindu dah kat my fam. last jumpe dorang mase raya aidilfitri ritu. lama dah kan?

so korang..

selamat hari raya haji aldiladha

doakan journey aku save.
aku pun harap journey korang save.

Wednesday, November 25, 2009

dialog tentang tidak nampak




tadi man(teammate) aku lak tanye..
"ida ko dah berapa bulan?"

sambil sengih aku jawab..
"6 bulan dah"

man kata balik
"perut ko tak nampak la."

tetiba abg zam nyampuk
"macam tak preganant je kan"

pastu man sambung balik..
"aku ingat ko baru 3 bulan"

aku pun balas..
"bape kali ko nak soh aku 3 bulan?" sambil gelak2

pastu abg zam kata
"nanti dah 8,9 bulan baru besar kot?"

aku pun jawab..
"ye la kot.nanti baru besar kot"








ni gambar aku yang latest. amik ari sabtu lepas. 21 november aritu. perut berusia lagi 1 ari nak 6 bulan.

happy birthday EZANITA


ps/ada unsur unsur poyo disini. kalo tak tahan sila berhenti membaca entry ini. hahhaha

special entry untuk my dearest..


hari ini bersamaan 25 november adalah harijadi kawan, sahabat, teman saya yang bernama ezanita. beliau adalah best friend saya. saya kenali beliau ketika menuntut di mrsm pdrm beberape tahun lalu.masa tu saya di kelas RAYA dan beliau di kelas MELUR iaitu bersebelahan kelas sahaja. semasa tingkatan 1, kami belum berkawan rapat lagi. hi..hi..bye..bye gitu gitu je. persahabatan mula rapat ketika kami berada di tingkatan 2.


masih saya ingat lagi, pada suatu masa dahulu, kami 2 buah kelas ini ada bergabung membuat lawatan ke taiping. hanya pelajar perempuan. kami tiggalkan pelajar lelaki. padan muka dorang. so lepas dah lawat lawat tu, kami pun pergi mandi air tejun dimana ade kejadian tidak diigini berlaku. saya, suhaiza dan masyidah hampir hampir lemas.(saya malas nak cerita mcmne boleh terjadi). tapi sebab saya reti berenang, saya telah berjaya menyelamatkan diri saya hampir ke tebing air terjun itu lalu ezanita menghulurkan buluh pada saya dan menarik saya ketepian. lalu saya terselamat dari. semua selamat. takde kematian. oh masa ni lom geng lagi ngan beliau.

ntah bila ntah, tapi form 2 la baru la ezanita menyertai geng saya. pastu dia jadi partner saya. hehehhe.macamne kita leh jadi partner yerk? lupa sudah. sudah lama.sejak itu kami jadi kawan baik. kepala kami leh masuk la. beliau paham saya, saya paham beliau. beliau kenal saya siapa, saya kenal siapa beliau. beliau ada waktu saya gembira dan beliau ada waktu saya berduka. saya tahu rahsia beliau.beliau tahu rahsia saya. kami kongsi semua semua. kami ada je gaduh gaduh manja. especially masa form 4 kan. tapi kami managed to handle it dan terus berkawan sampai skang.


mama dan abah saya pun anggap beliau seperti anak sendri sebab masa family saya duduk di penang, saya selalau bawak balik beliau dan kawan kawan lain ke rumah. so sudah jadi rapat. abes spm, melangkah ke dunia universitas, saya di uitm penang, beliau di usm penang. kami jarang berjumpa walau satu negeri namun kami selalu sms sms calling calling. tak selalu sangat tapi still tidak terputus hubungan rapat itu. kami jadi lebih rapat bila masing masing dah keja. walau saya di kulim, beliau di kl tapi jarak tidak memisahkan kami. kami ym hampir setiap hari, sms dan calling calling bila ade cerita hot. hahahha. aku paling suka bab nih.ahahhah.saya masih tempat dia bercerita, dan dia masih tempat saya bercerita.saya tahu, saya sayang dia.saya tahu beliau juga sayang saya. relationship ni saya akan ingat sampai bila bila.

pada beliau, selamat hari jadi. beliau bakal jadi ibu bulan 5. saya bulan 3. hehehe. dah nama pun best friend kan..kena la sama sama. huhuhu. saya harap friendship kita berkekalan sampai kita mati. saya akan jadi kawan baik anda sampai bila bila. saya akan sentiasa ada bila anda perlukan saya. saya gembira awak jadi bestfriend saya. i love you strong!!! tq for being a such wonderful friend to me.


xoxo


ida murni










Tuesday, November 24, 2009

i rasa seksi, you?



arini
anakanda dah berusia 169 hari


arini
tinggal 111 hari je lagi ke garisan penamat (mengikut anggaran lah)

arini happy dah siap keje
arini
lepas dah siap keje, amat amat berharap tak dapat keje lain plak.
hahahahha.


oh ye!


arini
ckay berbunyik "nanti aku bgtau syed soh dia beli kat ko baju lain la. asik pakai baju yang sama je" (sama disini bermaksud baju yang sama masa aku lom peknen)
apa? kecik sangat ke baju aku? hehehhe
aku pun jawab " aku kalo keluar, lagi pakai baju lagi kecik dari ni.baju yang memang nampak perut.aku suka" "aku rasa aku seksi bila tayang perut.owwhh!!!!" (ok statement seksi tu dalam hati je.huhuhu =p)
kezen aku (ajan) dia kata "sape kate kalo peknen kene pakai baju peknen?""sape kate kalo peknen kene gaya macam orang peknen?"
tak semestinya kan? depends pada hati masing masing la.
aku ske je pakai baju lama2.wat pe nak beli baju2 baru kalo yang lama leh guna lagi. bukannya sempit sangat kot.
lagipun, barulah nampak perut. i rasa i seksi dengan perut boyot ni. series!
tak malu langsung nak tayang perut. proud beb! huhuhu
mintak maaf la sikey..aku nak pakai jugak baju kecik. hikhikhikhik.

masih lengus lengus

tangan aku lenguh lagi till arini.
kalo tekan kat lengan, memang rasa sakit lagi.
apakah?

patut bukan dah ilang ke rasa sakit tu?

Monday, November 23, 2009

tanganku lenguh

semalam ari ahad ari untuk wat monthly checkup. usia kandungan sudah enam bulan. ade half way lagi menuju kegarisan penamat. insyallah. moga moga semua nya baik baik belaka.

so masa timbang berat semalam, berat badan sudah mencapai 61kg. ye..berat naik 3.1kg dari bulan lepas.bermakna telah melebihi 1.1kg dari berat yang sepatutnya. tapi..hehehehhe..kali ni tak dapat pen merah. sebab nurse tu salah kira. dia kira just naik 2.1kg means hanya melebihi 0.1kg dari berat bulan lepas. hahahahha. pastu aku pun leh wat donno je, senyap jerk. maleh nak betulkan nurse tu sebab malas dah nak amik blood pressure every weeks. hahaahha. nakal sungguh!akal kena panjang beb!

pastu nurse ada tanya, baby dah ada gerak lom? aku jawab la dah gerak. pastu dia kata " nanti kena amik injection. 2 kali. sekali arini.1 kali lagi bulan depan. untuk kancing gigi dan _____" (aku lupa lagi 1 untuk ape). terkejuit mak..nyah! takpenah penah ila ke sape sape ker cerita pasal kena amik injection tetiba semalam nurse bgtau kene injct kan. bukan i takut ke hape kene inject. terkezut je. hehehhe.

pastu kene inject la kita. nurse yang inject tu kata dah..nanti lepas kene inject tangan akan lenguh. aku angguk je la. memang lenguh pun. tapi problem nya adalah..sampai ke hari ini, tika ini tangan masih lenguh dan rasa sengal sengal sakit sakit.sat g nak work from home la. =p huhuhuhu!!!!

ok. baibai

Friday, November 20, 2009

for the 1st time

arini bersamaan ari jumaat.ari bekerja. tapi aku keje dari umah je. best kan? cakap la best~ huhuhu. memang 1 department aku sume kene work from home pagi ni tadi. petang patut kene gi opis la, tapi boss aku baik ati.dia tak marah kalo ada yang nak dok umah je. lagipun ari jumaat kan rini. lunch break pun sampai kul 2 ptg. 430 ptg nak balik dah. so better terus je keje kat umah. kan?kan?kan?

pastu aku pun dengan rajin diri nya mencuba untuk pertama kali nya setelah 26 tahun idup.setelah setahun lebih kawen dan bakal mendapat anak dalam masa 3, 4 bulan lebih ni..memasak nasi lemak. hahahha.sila la gelak. masak nasi lemak je pun(ntahnye pun). tapi aku nak kechoh jugak(memang sangat kechoh ini perempuan). sebab ni 1st time tau aku masak nasi lemak sendri dari A sampi Z(ya rabbi.org perempuan lain umo 15 dah pandai buat nasi lemak sendri tau!).sampai kenyang perut aku ngan laki aku. aku proud dengan diri aku.omputih kata "better late than never".kihkihkih.hahahhha. sila la meluat.

dah namanya 1st time, dah tu tukang masak tu nama ida murni lak tu..konfem koonfem la tak perfek kan. aku rendah diri ni ngaku..nasi lemak aku tak perfek hah. nasi nye kurang lemak.patut aku follow resepi yang tulis letak santan je.tapi aku follow resepi yang campur santan dengan air.so tak cukup lemak la. frust disitu yer anak anak.takpe.len kali aku letak santan je. noted!! sambal sebab memang dah biasa wat..so no comment la kan. syed takde la puji kata sedap atau komen kata tak sedap(tapi licin pinggan ok tiap kali makan). tapi aku rasa masa tengok muka dia.dia happy. at least dia yakin bini dia ni reti masak TAPI malas jek. hahahhah!! well sayang..nak memasak ini perlu ada daya kerajinan yang tinggi okeh! i know u knoe me edi.hehehe. len kali(ntah bila la tu kan?) i nak try wat nasi ayam lak.hahahha.


ni la gambarajah nasi lemak pertama buatan aku sendri. banggga bangga(sambil kembang kempis idung)



aku sukeh dowh!!

Wednesday, November 18, 2009

posisi tidur terbaik selama kehamilan



aku dah penah baca dolu dolu.pastu aku leh lupa fakta fakta nih. tapi masih macam teringat ringat kena tido ngiring ke kiri. but still, aku tak ingat reason dia kenapa. dari sehari ke sehari nak google tapi lupa. tapi tadi tak lupa. so mari join saya baca.

-------------------------

Tips Posisi Tidur Terbaik Selama Kehamilan

Belum ada penelitian lebih lanjut tentang posisi tidur yang aman untuk wanita hamil, tapi para pakar menganjurkan bahwa setelah kehamilan 16 minggu, sebaiknya ibu hamil tidur dengan POSISI MIRING KE SISI KIRI, karena posisi ini memberi keuntungan untuk bayi anda untuk mendapatkan aliran darah dan nutrisi yang maksimal ke plasenta karena adanya vena besar (vena cava inferior) di bagian belakang sebelah kanan spina yang mengembalikan darah dari tubuh bagian bawah ke jantung. Juga dapat membantu ginjal untuk membuang sisa produk dan cairan dari tubuh ibu sehingga mengurangi pembengkakan pada kaki, pegelangan kaki dan tangan. .

Tips: Untuk tidur dengan posisi miring yang lebih nyaman anda dapat meletakka bantal diantara dengkul anda dan satu dipunggung anda. Atau anda dapat membeli bantal tidur khusus ibu hamil.


-------------------------------------

hah! betulla. digalak kan ngiring ke kiri. btol la apa yang aku dok terbayang bayang teringat ringat.

ok.sekian

Monday, November 16, 2009

edisi poyo

edi 1 year and 3 month kami bernikah kawen.
rase sekejapan.tak sangka.
dah nak dapat sorang anak dah pun.
alhamdulillah.

moga panjang jodoh.
moga murah rezeki family kami.

-edisi poyo sebab anniversari setahun 3 bulan pun nak wat entry-

Friday, November 13, 2009

my puyut boroi

tara.......


aku not in mood nak memblog
aku sertakan disini gambar aku pregnant 21 minggu.




Friday, November 6, 2009

new born baby checklist

tak buat keje pun.yarabbi.masyaallah.
ape nak jadi

instead of it..
aku goggle macam macam pasal anakanda. salah satu nya adalah mencari checklist for newborn baby. senang keje nanti..ade checklist nak beli ape untuk anakanda. ada jumpa banyak web yang dah sediakan checklist ni. so..saya sudah print. boleh refer and tick tick mana yang perlu..mana yang tidak berapa perlu.

anda jugak boleh. sila click babychecklist ini.

kang kalo aku copy paste kang..silap silap babyjaya ni saman lak. hahahha. so korang click sendri ye.

oh..list for hospital bag pun ada.

sekian.

Thursday, November 5, 2009

task need to be done

i had finished 2 books by cecelia ahern in this weeks.
im surprise with my self.
hahahhah.

ok. no task to be done so have time to finished the books.
but today, just received an email.

i have task need to be done by wednesday next week
aiyak!!!
malas..

..

termimpi seseorang semalam.
my junior
pastu terniat nak anta msg
cari cari dalam fb..takde plak dah nama dia

sedikit terkilan

Tuesday, November 3, 2009

stem cells

reader's digest bulan ni..cover gambar baby dengan tajuk "stem cells saved my baby". lom abes baca lagi sebab tetiba mood nak membaca hilang. so terus ngadap laptop..goggle pasal stem cells ni. kalo baca pasal kebaikan dan advantage dia memang macam teruja la. tapi fee nak simpan stem cells ni kat bank darah adalah mahal.

stem cells ni yang aku baca..dia kata adalah master cells. amik dari darah dalam tali pusat. one way untuk save anak anak kita or kaum kerabat kita yang ada leukimia, talasemia & others. korang baca la info ni. http://www.stemlife.com/malaysia/stem_cell/index.html. kat sini ade blog siap.

bila pikir pasal kesihatan anak..memang tetiba rasa nak amik dan simpan stem cells ni.tapi fee memang leh wat kita rabak la. tapi afterall..untuk kesihatan anak kita jugak kan..tapi bila aku keep google..terjumpa 1 forum/disccusion pasal ni. dorang discuss pasal better simpan or not la. ade kata, even kat negara luar pun..stem cells ni masih dalam ujikaji. kalo malaysia..lagi la kan.. hehehhe.selamba down grade malaysia. kihkihkih!!~

apapun..baca sendri la. kaji dan pikir sendri. aku rasa ade pro & kont nyaa. saja je nak share ngan kalian pasal stem cells. menambah ilmu pengetahuan.:)

Monday, November 2, 2009

ye ke tak leh lebih 2kg?

dah gemok..dah gemok..dah gemok..
baru sat sat g timbang berat.
timbang tu tulis 59.6kg tu dah naik 1.7 dari last check up aritu.
nampak gaya..next check up aku macam dapat pen merah lagi la. ayoyoyooy!!!

aku makan tak banyak pun. makan banyak kali la..tapi bukan tiap kali makan nasik pun.
nasik wajib time lunch n dinner je la.bekfast kekadang je.
tp apsal naik banyak erk?
takkan nak makan oat je. tetiba rasa macam..
"ye ke tiap bulan tak leh naik lebih dari 2kg?"
macam tak btol je...
ecececce..dan..dan..

:)
instead of cerita tak berapa best pasal berat badan..mari bercerita pasal berita best lak.
for the 1st time, syed rasa anakanda tendang kat tangan dia.
dah tentu tentu dia happy.
dia macam terkejut tapi pastu dia kata.."eh..rasala..dia tendang erk?"
pastu angat tangan dari perut pastu betulkan pembaringan pastu senyum senyum.
dia less emotion sket. dia tk pandai nak terkinja kinja happy macam aku.
malu kat aku kot. hahahhah.

pastu sabtu aritu..
amboi anak dara aku nih..terkinja kinja agaknya dalam perut aku nih!
almost all the time dia gerak gerak
bila aku bgtau syed..
syed kata "dia excited la tu.balik kampung. dengar banyak suara"
aku balik tepeng wekend ritu.
syed nya adik beradik kan ramai...
so memang most of the time la riuh rumah tu.
agaknya slalu dia dengar suara mak bapak dia je kan..
pastu bila balik kampung..macam macam suara dia dengar..ligat la dia.
seronok lak aku rasa. kelakar.sebab memang ketara gila dia gerak gerak active gila.
ish..buat mama tak sabar sabar nk beranakkan kamu.

lagi update..
anakanda sudah 21 minggu.

sekian.

Friday, October 30, 2009

hahahha.padan muka

baru tahu mcmne perasaan nak packing baju orang lain
hahhahaha
arini jap lagi nak balik tepeng.
aku keje lagi. syed mmg off.
so nanti dia straight amik aku dari opis
then terus gerak balik tepeng

malam tadi tak pulak dia sound nak gerak terus.
so arini dia kene mencari dan packing baju aku.
ape lagi..melilau la cari baju yg aku nak.
banyak tol tanye nye.
baru anda tahu mcmne nak packing baju ye?
hahahhah!!~

neway..
u did it
good job done

luv u

Tuesday, October 27, 2009

sudah minggu ke 20

ahad lepas 25 10 09
ari untuk buat monthly check up
kat klinik kesihatan daerah lunas

tapi pagi tu
pergi pekena nasi lemak serta secawan teh 0 dahulu
alas perut kan. memang kena gi bekfast dulu
sebab kalo tak kena tunggu 2 jam kat kinik tu..
tak sah monthly check up tu!~


so as routine
kene timbang berat
57.9kg
bulan lepas berapa? sapa ingat?
hehehhe.
bulan lepas 55kg je.

turun 0.4kg dr bulan sebelumnya. ingat?
so sudah naik 2.9kg dlm mase 1 bulan.


ok mak/ mak mengandung/bakal mengandung
perempuan hamil boleh naik sebanyak 12 kg je sepanjang tempoh mengandung
dan..tiap bulan tidak boleh naik lebih dari 2kg dari bulan sebelumnya.
*sila take note


so bila sudah naik sebanyak 2.9kg..
dimana sudah lebih 0.9kg dari sepatutnya..
pastila buku merah anda akan dapat..
1 tulisan pen merah, pen biru
u marah, i love u
hikhikhik!~


lepas tu..bila doktor nampak tulisan pen merah, pasti la dia akan tengok lebih lebih.rite? oh, ye! pen merah tu dapat dari nurse. lepas tu, dapat order untuk amik bp (blood pressure) setiap minggu sebanyak 2 kali sebyak 7 kali. paham? 2 kali seminggu. pastu make sure cukup 7 kali bacaan. next month nye check up, dia nak tengok. kot kot ko nye BP tinggi kan. leh dia torture lebih lebih sikit. =p



tp so far, aku sihat je.
anakanda pun.
berat je ternaik lebih.
aku budget sebab aku dah balun nasi lemak dulu pagi tu
tu yg terlebih sampai 0.9kg tu. =p
ceh..ceh..ceh..taknak kalah gak tu!~


pastu, belly aku dah mula membesar
lom tersangat ketara namun..
bila direnung renung bajuku
sudah nampak perut itu sudah besar
jeans dah tak leh nak kenakan butang.
pakai zip je.
andai ade yang gatal tangan tarik jeans aku..
soheh soheh..melurut je jeans tu ke kaki..


last update.
lepas pergi wat monthly check up
menuju lak aku ke chang & koh
kinik maternity
nak g scan anakanda


tara..

i present you





SYARIFAH dot dot dot binti SYED MOHAMAD KHALIL KHUSAIRI (nama penuh dirahsia)
eceh!!~

feeling feeling letak gambar anak mat saleh.
sekali kuar btol putih melepak..confuse lak laki aku tuh nanti.
kihkihkih!

doktor kata confirm girl
ye la kot.
sebab aku pun nampak anakanda ku ini terkangkang je
memang doktor senang senang je la nk tengok seks dia.
aku tak nampak la ape yang doktor tu nampak sampai dia kata anak aku pompuan. tapi aku nampak la..2 kaki tengah terkangkang. takde kepit kepit de. see thru gitu.
doktor tu pun ulang 2 kali perkataan "confirm girl"

tapi sok sok kuar nanti "SYED" plak
tu semua memang kerja allah la kan.
wallahualam
aku terima je ape2.
janji dia sihat, cukup sifat
betol???

so..tu je la latest update pasal anakanda ku

zaijian

Monday, October 26, 2009

diam diam jatuh cinta

sabtu aritu, balik tepeng.
on the way nye tu layan sinar
pilihan sms ape kejadahnye ntah
lagu lama lama.

dalam banyak banyak lagu..
aku amat amat teringat serta teramat suka lagu nih.
jom layan. aku sukeh!!



A&W



apakah? letak gambar tong sampah lak yer?
hehehehehhe!!!~

saja nak bgtau..ni la tempat aku buang sampah.
dorang tak amik sampah kat umah sebijik sebijik
semua kena angkut dan campak disini.
memang cukup malas btol bila time nk buang sampah
dok bertolak tolak dengan syed sape nak pergi buang sampah!






oh! ni wajah kegembiraan kerana berjaya ajak syed gi gurney plaza untuk sesi makan makan pemuas nafsu. lately ni, kalo nampak je gambar orang makan dalam blog..pastu mesti teringin. kali ni teringin makan ....... jeng jeng jeng!!~


A&W




aku nya mozza burger + milo ais, syed punye set double mozza. ade mozza double burger + curly fries + air rutbeer sekrim. masa ni memang tak sabar sabar nak makan. macam sedap kan..ekceli..memang sedap pun!~






tu dia laki aku melantak!





tengok..sambil makan pun leh smbil gelak leh sambil snap snap gambar. sangat puas hati dapat makan. ekceli selama nih tak penah makan burger kat A&W. kalo datang A&W, beli curly fries dan rutbeer je. rutbeer A&W memang diketahui seantero la kan..memang gila marvelous kan??? kan?? tapi kita jugak sedia ada tahu kan..mana boleh ibu mangandung minum air berkarbonat atau nama kampung nya..air gas. takleh kan. tak bagus untuk anakanda dalam kandungan. tapi ...tengokla..air rutbeer ni sodap. meleleh air liur kalo tengok. ngah wat entry ni pun..macam terasa rasa je kesedapan air rutbeer ni.




tapi idok boleh minum.
syed sudah jeling jeling.
syed sudah mula letak gelas rutbeer tu jauh jauh dari aku
kang kalo dekat, dia tahu aku sure capai dan minum nye.
macam aku selalu buat bila makan kat pizza hut. aku minum pepsi. tp tu la..sikit je..sebab kene curi curi minum. kesian kan?

tapi...

tapi aku minum jugak sebenarnya...
syed tinggalkan suku..eh tak sampai suku..dia tinggalkan sikit je..buat aku merasa kesedapan rutbeer nih. kang tak bagi rasa langsung kot kempunan lak kan.

tapi bila dpat minum..siap pejam pejam mata. kira abis teaay la.. kira sedap sangat serta puas hati teramat sangat. kahkahkahkah!!!~~





last, posing posing manja sebab dah dapat makan burger A&W.

sekian.

Friday, October 23, 2009

i felt it

hahahahhahhahah
hehehehhehheehhe
aku sedang gelak ni.
suka!~

malam tadi, for the 1st time nya..
22 10 09
daku merasai anakanda bergerak @ tendang (which aku tak tahu yg mana satu)
kat tangan aku.
memang selalu time malam malam anakanda ku itu suka gerak gerak
so lepas dah sekali dua dia gerak tu
aku pun letak la tangan kat perut
nak rasa kat tapak tangan sendri
walla~ there she goes..aku rasa beb..
rasa kat tapak tangan aku dia tendang
macam 'toink' kat tapak tangan.
terus aku tersenyum, gelak gelak

gila ahh~
aku rasa dia kat tangan aku!
aku rasa dia kat tangan aku!
aku rasa dia kat tangan aku!
suka..
happy..
bahagia..

terus bangun kuar bilik
pergi kat syed yang ngah main PSP
"yang, b rasa dia tendang kat tangan b. b rasa. suka"

try tanya syed..macam mana aku gelak kesukaan cerita kat dia.

aku suka.aku happy. sumpah!

terima kasih allah

Thursday, October 22, 2009

im wondering..

penat aku bersengkang mata..cecewah..bunyiknye..
takla bersengkang mata..cume tak boleh nak wat taik mata awal sket
this week, tiap malam wat keje kat umah.tido lambat..
sekali kau...next week baru release.
aduyai..tertipu tipah!~

so keje dah hampir hampir siap.
date line lambat lagi..
so leh ronggeng ronggeng jari main internet

this time..
nak cerita pasal apa yang aku wonder masa kecik kecik

dolu dolu..
bila air laut pasang dan tiba tiba laut jadi dalam..aku wonder..dari mana la datang nya air tu. so sebab kecik lagi..aku pikir..air tu maybe ade dalam tanah. bila air pasang, air pun kuar dari tanah. kira macam ada pintu la. 'open sesame'...air pun kuar dari tanah lalu air laut jadi dalam.

bila dah besar baru tahu. takde maknanya nak pintu pintu 'open sesame' der!!

my best guyfriend masa zaman kat uitm dulu..lagi melampau lampau wonder dia. bila aku cerita aku wonder air laut tu kuar dari mana..dia pun turut join ape yg dipikirkan tapi dia wonder bila air laut surut. mane pergi nya air laut tu.

"aku ingat lagi, aku ingat allah cedok air laut bawak gi langit.sebab tu air surut. sampai aku penah tunggu ngintai dari umah bila allah nak cedok air laut bawak gi langit" kata kawan aku tuh

kahkahkah!! kelakar kan?
aku kelakar. aku ingat aku gelak gila gila masa azhan cerita ni kat aku suatu masa dulu.

ape lagik erk yang aku wonder masa kecik2 dulu..tak terpikir. aku just terpikir pasal air laut je.

rasa macam nak pergi ari ari je

sekarang..
sudah hari hari dapat rasa itu pergerakan anakanda.

kalo 1 hari tak rasa gelombang gelombang itu..
hati rasa risau sangat sangat
rasa macam nak g kinik je nak scan tiap tiap hari :)

ok. i cuak, nervous, excited

kaki makin tak dapat nak tahan diri lama lama
penat makin cepat terasa

rasa nak duduk duduk je
takmo bangun bangun buat keje

boleh gitu?
itu pemalas namanya.
kehkehkeh

neway anakanda..
kamu membesar elok elok ya dalam perut mama

Tuesday, October 13, 2009

kadang kadang rasa

sekarang..saya maksudkan minggu ini..saya rasa saya sudah mula merasa pergerakan anakanda di dalam perut. kalo saya tidak salah la. gerakan nya seakan akan gelombang. macam ade air bergelombang didalam perut. tidak kuat. perlahan saja pergerakan gelombang itu. hanya beberapa saat. kadang kadang continuosly 2 atau 3 kali pergerakan. kadang kadang hanya sekali sahaja. its depend.

ada waktu pagi, ade waktu petang, ada waktu malam.sekarang makin kerap rasa. mungkin saya baru realize or tersedar itula rasa pergerakan anakanda di dalam perut. sebelum ini mungkin saya tidak alert @ tidak tahu itu adalah tanda tanda pergerakannya. saya pikir, bila kata pergerakan..ia seakan rasa semut berjalan di atas tangan.terasa pergerakan perjalanan. tidak menyangka, pergerakan anakanda adalah seperti gelombang cuma di dalam perut.


"penah rasa baby gerak" ila opismate bertanya
"ntah. tak penah kot. taktahu. tp baru baru ade rasa macam bergelombang dalam perut. xtahu baby gerak or sebab lapa"
" ha..tu dia la. baby gerak la tu"




SUKA
BAHGIA
HAPPY


terima kasih allah

Monday, October 12, 2009

i like pink. pink is my favourite colour.

last saturday (10 10 09) pergi scan.























maybe..

























SYARIFAH ..............

:) :) :)












but..still maybe lagi la. sebab doktor kate..awal lagi kalo nak confirmkan. nnat dah 5 bulan baru dtg check balik.



nanti i follow up.




saya suka pink. kalo betol girl..confirm jadi minah pinky la my girl =p

i can't smile without you

last 2 weeks..layan hell boy 2 kat astro..
baru tersedar..ade lagu best..sila korang dengar sambil feeling feeling
:)


Friday, October 9, 2009

entry takut.

this week dah 17 weeks. next weeks dah 18 weeks.
tetiba arini terbaca 1 blog pasal this pregnant lady..dah 6 months dia pregnants..then anak dia meninggal dalam kandungan. tetibe rasa takut. takut sangat. mintak jauh selisih malaikat 44. nauzubillah.

nangis2 bace entry dia. mintak jauh.

korang..doakan aku n baby sihat sihat..selamat erk.

Wednesday, October 7, 2009

asik lupa je..

asik lupa je..
asik missed je
ape nak jadi la kamu mommy-to-be weh?!

asik lupe nak makan obumim (aku taktahu spelling aku betol idak)
asik missed je tiap ari skang nih.
dulu dulu ingat je nak makan tiap ari. puasa aritu pun.takde yang missed.
sejak raya nih. banyak kali lupa dah.

'obumim tu ubat untuk mak mak ngandung.
ade sume asid folik, zat besi, vit vit lain yang perlu ade untuk mak mak ngandung.

akan berusaha untuk makan tiap tiap hari. akan berusaha untuk tidak lupa.
chaiyok!!

Tuesday, October 6, 2009

blackout semalam

gelap je..
boleh tak..ngah syok syok tido..tetibe terasa panas..mata terbukak..usha kiri kanan..mak aii..gelapnye. sah, blackout!

bangun dari katil, bukak pintu terus pergi kat box letrik tu. kot kot plug tu tertolak kan. tengok ok je. pastu cari cari lilin. tak jumpe. masuk bilik capai hp sms syed.."yang, blackout.mane lilin?"
lepas dah sms, dok kat katil, pastu baru teringat lilin kat rak tv. pastu baru dapat sms syed. dia kata kat rak tv.aku reply back kata dah jumpa dah. tadi terlupa lilin kat mana sebab mamai lagi.

lepas dah ilang mamai tetibe baru terpikir..cuba bayangkan if rumah aku je sebenarnye blackout. ade orang lain dah ade dalam umah. aku selamba je kua bilik menonong tak toleh kiri kanan. tetiba aku tertakut kan. sebab syed takde. dia keje malam. dan dan tu..aku kunci balik pintu..try untuk tido. blackout semalam kul 530 pagi pun. tapi takut lah..sebab still gelap. pastu blackout lepas kita dah sedap2 tido kan. bukak bukak mata gelap..mane tak sentap sekejap kan. heheheh.

lepas sms syed soh dia tepon orang tnb..aku sambung tido. nasibla hujan turun. so tak la rasa panas dan bahang sangat.

sekian terima kasih

Monday, October 5, 2009

dinner at chilis :)



last week kot..aku ade bace blog peej. dia citer pasal makan kat chilis. aku tengok macam menarik la. ske plak tengok fries dia. terliur liur i dibuatnye. pastu malam tu..terus ajak syed makan kat chilis gak. hahahha. begitula ibu mengandung..mintak je..sure dapat. hahahha. i like!!


mase ni tengah tunggu turn to be seated. ramai beb orang nak makan chilis.sambil sambil tunggu, belek belek menu..ye la..1st time nak menjamu selera kan kat sini.


muka happy sebab dapat makan kat chilis


muka happy sebab..ntah. dia tetibe je happy happy masa orang nak snap!



aku order ni. aku lupe name dia. hahaha.chicken ape ntah. tapi sedap.




syed pun order ayam gak. sweet chicken ape ntah. memang manis la ayam dia. tak kene ngn selera aku. kalo tanye aku..aku kate tak sedap. tapi fries dia sedap. suka!

amat suka dapat makan makan puaskan hati. ekceli, since mengandung ni..cakap je la nk makan ape..sure syed turutkan. suka lagi!!

last nite..

last nite..aku ade rase benda gerak gerak dalam perut. tapi kejap je..dalam 4,5 second je. pastu takde dah. aku tak sure la..tu rasa my baby ke or rasa perut aku yang lapa. haahhaha.

tapi aku penah google, internet kata, sumtimes baby dah 16 weeks memang dah stat rasa gerakan baby. if that is the movement of my baby.. :) ...taktahu nk kata mcmne la. tapi yang pasti. i'd smiled last nite.

Wednesday, September 30, 2009

malam tadi

last nite, first time aku nye kaki cram sepanjang 4 bulan pregnant nih. dah la malam tadi syed keje malam. so sorang sorang la menahan sakit. kalo syed ade..leh gak la nak wat dia susah hati..kesian kat bini dia nih. hehehhe. niat jahat tu!=p

ok.bye.nak wat keje

Tuesday, September 29, 2009

sudah 16 minggu

masuk minggu ni, dah 16 minggu dah usia aku pregnant. 16 minggu = 4 bulan. kejap je kan dah 4 bulan. tinggal 5 bulan ++ je lagik. pastu insyallah naik pangkat jadi mama pulak.

alhamdulillah, masih sihat. masih larat g keje cuma dah tak larat diri lama2. padahal perut lom besar pun lagik. perut masih kecik. kalo pakai tshirt besar tak nampak buncit nye pun. kalo pakai baju kecik baru nampak. orang orang yang dah experience kata..masuk bulan ke 4 ni baru la perut start membesar dengan galak nye. frankly..tak sabar nak tengok perut ni besar gitu. rasa lambat je masa berjalan bila dok ternanti nanti kan bila la perut ni nak besar. :)

last buat ultrasound ahad lepas (27 sept). nak tengok baby okey tak sebab seminggu raya berjalan sakan kan. dari kulim ke tepeng. dari tepeng ke kelantan.dari kelantan ke negeri sembilan. dari negeri sembilan ke merata2 ceruk semua nak gi. nasib mase raya haritu, dah lepas fasa 1st timester. rasanya, baby dah makin kuat. tapi still jugak risau. lepas wat ultrasound, baby seem fine. heartbeat ok. pastu doktor tu kata, sekarang ni kalo scan tak nampak lagi jantina. paling bagus masa 5 bulan nanti. tapi tak leh lewat lewat. nanti dah tak accurate lagi jantina tu. so maybe week ke 19 or 20 nak g check sekali lagi untuk usha baby ni samada nak letak nama syed or syarifah. :) suka nya ii!!~ hehehehe!!~

lepas dah abis puasa aritu, perut buat ragam balik. after 2 hours je lapa. after 2 hours je kene paksa diri makan. so the problem is back again. huh!

but, yang surprise serta weird nya..my body weight tak naik okkay even dah seminggu raya. dah seminggu leh makan anytime.dah seminggu asik makan selang 2 hour. last sunday, masa buat monthly check up, my body weight adalah sebanyak 55kg only. trun 0.4kg. last month punya check up berat saya adalah 55.4kg. apa lagi, dapat pen merah la dalam red book dari nurse. dia tak marah tapi dia kata, sepatutnya berat tu maintain atau naik. ni turun pulak. hehehhe =p. tapi ok ape. berat turun je. kalo berat naik melebihi sepatutnya..lagi susah! right?!

anyway, hati makin senang. hati makin gembira. bila duduk duduk tengok tivi, raba raba perut, usha usha perut. dah nampak buncit nya. macam terbayang bayang baby kat dalam perut tengah main main, tengah membesar. nama pun dah ada for both jantina. kita tengok je nanti ok? :) hehehhe. tapi kalo korang tanya kat syed, sure dia jawab, baby boy. huhuhu~

parallel dengan perut membuncit nih, seluar seluar makin tak muat. makin tak selesa pakai. baru ada 1 je seluar jeans yang pinggang getah. aritu syed nak belikan 2,3 jual mahal. skang dah menggelabah takde suar nak datang opis. kene pakai baju kurung kot? hehehhe. semua sua jeans dah ketat. tak pun dah tak selesa bila nak pakai terutama bila nak duduk. butang jeans tu seakan akan mencucuk perut buncit ku ini. memang nampak gaya, harus mengsoping after raya la nih! tapi sua jeans pinggang getah adalah amat mahal ok. serius mahal. mahal la. jeans aku beli before membuncit just around rm50-rm60 je. jeans pinggang getah tu adalah around rm89.90 ke atas.ke atas ok. bukan ke bawah!~ yang brand scarlet ada yang murah sket la, tapi cutting jeans dia..ya rabbi..tak sanggup aku nak pakai. so kalo nak cutting jeans serta warna kaler jeans yang cantik cantik serta yang berkenan di hati, harusla berkorban ringgit ringgit malaysia banyak sikit. =p tu belom pikir tang baju lagi tuh. aku ni takde la banyak koleksi besar2. semua yang saiz M je. so skang ni..kene start kumpul baju saix XL. tu lah. maybe la kan..ni la time terbaik untuk sarung baju kurung je tiap hari ke opis. kan? kan?

panjang aku bercerita. cerita pasal raya..aku post lain kali bila aku dah bosan wat keje layout aku nih. take care sume.





Monday, September 28, 2009

SELAMAT HARI RAYA

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN




ikhlas dari
IDA MURNI & SYED MOHAMAD KHALIL KHUSAIRI

Wednesday, September 9, 2009

ntah

borink la skang ni.
tengah run flow.
kene tunggu.
even internet depan mata..tapi taktahu nak surf ape lagi dah

malam kang ade makan makan berbuka puasa bersama sama warga PDC.
dekat sri malaysia kulim.

ok.malas dah.

Wednesday, September 2, 2009

wekend yang marvellous

last weekend memang marvellous. Mr Syed melayan je bini dia yang banyak songeh ni.
hari sabtu malam..kami pergi auto city kat juru dan makan steamboat + grilled grilled kat SEOUL GARDEN. banyak gak aku makan. sampai kene bukak butang seluar jeans. senak perut aku melantak banyak gile. name pun buffet kan. ko amaik la banyak mane ayam nk grill. amik la banyak mane fish cake, fish ball, sayur etc..etc..untuk steam. makan la banyak mane buah dan sekrim serta minum la bape cawan air pun. gila buruk lantak!

pastu ari ahad..mari berjalan jalan ke jusco perda. tapi bosan lak. lalu menuju ke island plaza di pulau. namun masih tak berjumpa dengan ape yang berkenan di hati lalu menuju pula ke queensbay. dapat barang yang diingini lalu menuju pula ke kedai makan yang dihajati. saya suka makan chicken snitzel kat DAVE's DELI. this is one of my fav food.sangat suka.
gambar tak menarik sebab dah lapa sangat. dah makan makn baru teringat nak snap.

merdeka day pulak..menuju saya dan suami ke mcdonald. i teringin nak makan burger lepas tengok pelakon cerita 'iron man' makan burger dalam cerita tu. saya order double cheese burger dam ayam mcd.serta air rebena large. yeah.amat heaven ketika itu.

kemudian snap snap gambar diri sendri sebab rina request nak tengok bagaimana idamurni lately ini.








masih vogue lagik. =p
tak perasan macam mommy-to-be pun lagik.