Wednesday, February 25, 2009

kenapa kene minum susu

last wek aku kene lengkapkan OH PROGRAM.
OH stands for Occupational Helath.

program ni ade 3 step

1.Did you participate in HFL program 2008? (which is Health check at cafeteria by BP Lab)

2.Have you done STEP 2? (Health Risk Assessment & data entry for blood test result)

3.Would you like to schedule STEP 3?

Employees who completed 3 steps will be eligible for RM 70. INCENTIVE!!!


so..kamis lepas..aku dah booked untuk jumpe health coach tu.
name dia kak siti. peramah.
so keje dia mestila nk tengok aku nye blood result seperti yg aku dah amik untuk step 1 ittew.

so kat sini nk kongsi 1 info. aku baru tahu.nampak beno tak ske bace pasal health ni tau. macam sihat benar je gamaknye.
kalo ade yang dah tahu..anda apply tak?

herm..health coach tu kate..
kite orang pompuan kene suke minum susu. kene jadikan minum susu tu satu habit.
sebab...
once kite dah monopause(cam gane eja erk?)
kilang yg produce kalsium jugak akan shutdown.
kalsium ade dalam susu..tat why kene minum susu.
sebab bile kilang dah shutdown nnt takdela kite kurang kalsium.
susu tepung ye..bukan susu tin F&N tu!!itu susu manis..kalo susu tu..aku tak kisah der.tak riso langsung.
sebab kilang shutdown tu jugakla..pompuan adelah mangsa utama untuk kene penyakit ostoporosis( adekah betol ejaan ini?)
so..kene minum dr skang supaya saving kite dalam bank kalsium dpt menampung keperluan kalsium ari tua kita nant.



tapi..the prob is..
aku tak ske minum susu!!.

sekian

askum zaijian

2 comments:

kish said...

ida...cari sumber kalsium lain la gitu.. milo ada kalsium dak? haha

murn!e said...

milo kalo letak susu tepung..ade byk kalsium..kalo letak susu f&N..takde maknenyer..heheh :)