Wednesday, July 21, 2010

banyak cerita.semua pasal aleesya.

hish..banyak cerita nak cerita ni. mostly pasal aleesya la..

cerita 1

kan aritu ade update pasal dah stat formula milk kat aleesya kan? herm.. acara mem fed aleesya dengan formula milk hanya berlangsung selama 2 minggu je. then sehingga ke arini..belom ade lagi campur. suka. suka. suka. belum dapat wat stok lagi. kira..susu arini pump..esok guna. arini pump..esok guna. memangla dah kira tak dapat dah exclusive nye dah..tapi adalah lebih baik meng fed dengan susu ebm dari formula.kan? so as long susu ni masih lagi keluar..kita try fed aleesya sampai at least umur aleesya 6 bulan. itupun kalo susu ni adala.hehehhe.. wat masa ni ada lagi.tapi dah makin berkurang. memang terasa dah makin kurang. adoyai la..

cerita 2 pulak

aleesya vomit macam waterfall.dah 2 kali dah. 1st time masa last week on monday(12hb julai)..and the 2nd time (19hb julai) this week on monday jugak. masa 1st time dia muntah tu..i ade kat dapur.aleesya with her abah dalam bilik. then syed kuar bilik kata aleesya muntah. i relax relax je la. sebab i tot muntah yang type jeluak susu tu. then tetiba dia muntah lagi.banyak.keluar dari mulut aleesya macam waterfall.i ok lagi time tu. bila dah 3rd time muntah lagi ala ala niagara waterfall..i cuak dah.awat lak anak aku ni. sampai dah 4th time muntah..dah kuar muntah kaler kuning dah.maybe itu adelah cecair dalam perut la kot. sebab susu dah abes muntah dah. then ape lagi..siap cepat cepat.panic dah panic dah. main capai je ape yg ade depan mata. pakai tudung pun tak tengok cermin dah.berdesup gi kinik. abahnye bawak kete bukan main laju

masa dalam kete tu..aleesya masih muntah.2 kali kot. muntah kaler kuning tu.tapi kesian tengok dia time muntah tu. merah merah muka sebab nak keluar kan muntah tu. mengalir ngalir air mata dia.kita yang dah tua ni pun..kalo muntah pun sakit segala perut2, tekak2 dan mulut2, badan badan nak keluarkan muntah tu..ni kan pulak baby. tapi aleesya tak nangis. dia senyap je.. lepas dah banyak kali muntah..badan dia pun lemah je. melepek je kat bahu aku. sian aku nengoknye.

bila dah sampai kinik, aleesya tak muntah dah.dah stop dah. ye la..dah takde ape yang nak dimuntahkan lagi kan.segala isi perut sume dah keluarkan. so lepas doktor dah tnye tanye..dia kata..maybe bakteria la kot. sebab aleesya dah pandai makan tangan. dah pandai meniarap semua.

yang 2nd time pun same je ceritanya. then doktor soh aku wat diary untuk aleesya. heehhe. dia soh record ari ari..kul bape minum susu, berapa kali minum, sekali minum berape oz. dia nak tahu history semua sebelum dia decide nak wat follow up ke spital or not.nak tahu root cause dia semua dulu.

tapi alhamdulillah la..muntah muntah tu cuma time tu je la. esok nya ok dah.
so aku sudah confuse.apesalla aleesya muntah muntah gitu kan.

cerita 3,

aleesya 1st time tunuk bakat meniarap depan kami masa umur dia tepat tepat 4 bulan. lepas dari tu..asik nyela tunjuk skill meniarap depan kami. pastu bila dah bosan niarap..nanti dia nangis.hahahha.

dan skang ni..adelah dah banyak kali dah..ternampak dia angkat bontot dia.tinggi gila angkat. nak belajar belajar merangkak la tu kot.kan?

ok.penat menaip dah. nak sambung wat keje lak.

4 comments:

kak chena said...

sian sya..
so skang dia ok tak??
hopefully smuanyer ok..

murn!e said...

dia ok dah. aah..hopefully semua ok ok saje lepas ni.

Anonymous said...

ahhaha..ko ni da..rajin tul taip citer alesya dalam blog ni..kagum aku bace...cian zafran tak pat mak serajin ko..kehkehkeh...nanti alesya dah besar sure die happy gile bace balik sume citer2 die kat blog ko ni...bagus2 teruskan usaha anda....^__^

-ummiAiman-

||kiena|| said...

eheheh mase 5 bulan 2 minggu ziyaad ilhaam macam da x cukup susu, sgt berat hati nk bg fm so bg solid food,.. alhamdulillah OK,.. still giving him BM! u can do it! go! go!