Friday, July 16, 2010

first dose of aleesya's rotavirus vaccine

jumaat; 16 julai 2010

arini tadi waktu lunch hour telah membawa dolce aleesya ke Klinik Kamachi untuk her first dose of ROTAVIRUS vaccine. settle satu bab. eh! lom setle lagi. ni baru 1st dose. dia ade 3 dose. semua nya minum saje. bukan inject inject. :). so jenuh gakla pegang tangan and kepala aleesya supaya dia telan betul betul vaksin tu. mahal tu. sekali minum rm100. hahahha...takpe.demi anak kan. :). tapi sayang la kan kalo tak masuk mulut kan. so amat menjaga kepala dia supaya tak gerak gerak kiri kanan so that ubat tak terkeluar dari mulut. sayang maa.. hehehe

ape itu rotavirus?

idamurni malas nak story la. so ida murni tepek yang dari internet je la yer. sila la bace tentang ini virus yang bernama rotavirus yang senang nak menyerang baby baby. dia ni spesies sakit perut.tapi lebih bahaya dari sakit perut biasa la. aleesya skang dah pandai makan tangan.dah pandai niarap.sok sok kalo pandai merangkak..ntah ape ape yang dia kutip masuk mulut. so then..hopefully dengan ade nya vaksin virus ini dalam badan aleesya so dia takkan kene virus ni. kesian oo..kalo anak kita kene virus ni. muntah muntah, berak berak, demam demam.

eh nak balik la. later i update kat umah.

2 comments:

||kiena|| said...

hi,
ouh, amik yg minum ye? Ziyaad Ilhaam amik injection for 3 times! Da settled, mmg mahal,RM200 mudah2an terjamin la kesihatannya,..

murn!e said...

kami tak choose, mmg doktor tu yg bagi yg minum punye.baru 1st dose. rm 100 each dose. 2nd dose next month lak. agaknye..rm200 sebab injection kot. hehehhe!!!

nnt lepas aleesya abes wajib nye injection dgn kinik gomen, then nak bagi dia suntikan pneomucoccal pulak. tat one pun 3 kali gak.and each dose rm240. wohoo!! mahal kan vaccine drg ni. tapi takpe.. baik kita mencegah kan.nanti ati kita gak senang bila anak sihat. :)