Tuesday, April 19, 2011

crack

al kisahnye...

dah 2 minggu lebih niple aku crack. sampai melecet lecet.. sampai berdarah darah.. aleesya sekarang ni kalo minum susu mesti lama gila.balik keje terus cari aku. lepas dinner nak minum susu gak. nak tido nak nenen lagi. tengah tengah malam/pagi bangun nanges nanges nak menyusu gak lagi. so..penek cerita niple pun crackla.


memula belah kanan je. pastu skang 2-2 belah. aku just letak susu kita tu je kat kawasan yang crack tu..tapi tak berhasil. masih lagi tak elok. baru nak elok bila seharian kat ofis..balik umah je, aleesya menyusu lama gila, melecet balik. menahan la sakit. demi anak kan.

tapi 3 hari lepas..aku memang tensen gila. niple memag crack tahap max punye. so aku memang takmo bagi aleesya minum. menangis meraung raung la dia tak dapat susu. menangis macam kan aku dia jatuh dari katil. sedu sedan siap. aku buatkan susu fm ngada takmo minum. memang..aleesya adelah sampai skang takmo minum susu guna botol. baby sitter aleesya bagi aleesya minum guna sudu. yeeee....guna sudu. alangkah baik serta sabar tawaduknye baby sitter aleesya itu.kan?

sedih wooo..dengat dia nanges nanges gitu. tapi niple crack gile ni. kalo kasi jugak..bilanye nak elok kan? pastu kalo bagi jugak..means dia minum sekali dengan darah. kan dah berkuman tu. so memang wat dek je. last last tido celah kaki abahnye. aku tak tidokan dia. sebab kalo aku dekat dengan dia..mesti dia asek dok mintak je kan. pastu malam tu jugak..aku letak cream J & J kat niple. lom btol heal, tapi dah kering sket dari ari ari sebelumnye. so baru aku bagi aleesya minum direct balik ngan aku. lagipun..breast aku engorged la. menahan sakit aku kat opis. mane la ade bawak pump dah. sebab dah tak pump dah berkurun dah.

tapi bila bagi..crack balik. yela..belum kering betul2 lukanye. so skang ni...keep on letak cream supayacepat elok dan supaya boleh bagi aleesya direct feed. kalo idak..memang tak dapat susu la dia seharian. dah...minum susu formula takmau. ape nak jadi ntah anak aku ni. minum susu pun takmo...

4 comments:

Siti said...

kalau x silap aku yang masih belajar ni, nipple crack maybe disebabkan position dia yg salah kot..better check samada dia just isap ur nipple or the breast.

murn!e said...

siti

gitu la gamaknye. mana la nk menyempat sorong niple proper dalam mulut dia. sebab bukak je bra terus mulut dia menonong cari niple. selalu sebab sebelum ni..dia jarang minum lama2. so kalo salah position pun..wat dek je. tapi lately ni dia minum lame. tu yang crack tu.

tapi bila dah lepas crack tu..memang aiming dulu ngam ngam cantek cantek sebelum kasi kasi dia minum. hahahh

Siti said...

hehe..ape nak buat..anak2...

haikal pun cenggitu jugak...asal adik dia minum, dia pun nak jugak..bila bukak je sebelah lagi, terus menerpa tak dan dan...ganas sungguh!

NuRuL AiNA said...

ohh puan ida.. blh try medela punye 100 purelan.. agak mujarab. btw, by the time anak dah ada gigi, melecet tu tetap jadi sbb kadang die suka main dgn gigi tapi kite tak perasan wakaka..